Eklerki z kremem budyniowym

Takie małe co nieco do niedzielnej kawki.










 ciasto:
250 ml wody
125 g masła
1 szkl. mąki pszennej
 szczypta soli
4 jajka
krem budyniowy:
500 ml mleka
250 g masła
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej  
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
ponadto:
100 g czekolady deserowej


 Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 2x6 cm.
 Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić.

 Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
 Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Krem przełożyć do rękawa i napełnić upieczone korpusy. Złożyć eklerki i ozdobić płynną czekoladą.



 







Komentarze

Popularne posty