Drożdżówka z budyniem i porzeczkami

 Ciasto drożdżowe wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia,potrzebuje jedynie ciepła i trochę czasu do wyrośnięcia. Najlepiej smakuje w połączeniu z owocami i obowiązkowo z kruszonką na wierzchu. W sezonie używam świeżych owoców,poza sezonem mrożonych. Dodatkowo przełożyłam drożdżówkę budyniem,tak jak robiła to moja babcia. Jej drożdżowe ciasta były najlepsze na świecie.











 ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
150 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej 
125 g masła
2 łyżki cukru

budyń:
800ml mleka
2 budynie śmietankowe po 40g
4 łyżki cukru

ponadto:
2 szklanki mrożonych porzeczek (czarne i czerwone) 

lukier:
1 szklanka pudru cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody



 Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.

Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę.

Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką.

 Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
 Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
  

 Zagotować 2,5 szklanki mleka,w reszcie rozpuścić budynie i cukier. 
Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia.
 Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować,złożyć drożdżówkę i odstawić do zastygnięcia budyniu.

Z cukru pudru,wody i soku z cytryny utrzeć lukier i ozdobić nim, drożdżówkę .













Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty