Drożdżówka z budyniem i porzeczkami
Ciasto drożdżowe wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia,potrzebuje jedynie ciepła i trochę czasu do wyrośnięcia. Najlepiej smakuje w połączeniu z owocami i obowiązkowo z kruszonką na wierzchu. W sezonie używam świeżych owoców,poza sezonem mrożonych. Dodatkowo przełożyłam drożdżówkę budyniem,tak jak robiła to moja babcia. Jej drożdżowe ciasta były najlepsze na świecie.
lukier:
Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.
Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę.
Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką.
Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
Zagotować 2,5 szklanki mleka,w reszcie rozpuścić budynie i cukier.
Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia.
Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować,złożyć drożdżówkę i odstawić do zastygnięcia budyniu.
Z cukru pudru,wody i soku z cytryny utrzeć lukier i ozdobić nim, drożdżówkę .
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
150 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z
wanilią
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z
wanilią
budyń:
800ml mleka
2 budynie śmietankowe po 40g
4 łyżki cukru
ponadto:
2 szklanki mrożonych porzeczek
(czarne i czerwone)
lukier:
1 szklanka pudru cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło.
Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę.
Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką.
Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut.
Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie po całej długości.
Zagotować 2,5 szklanki mleka,w reszcie rozpuścić budynie i cukier.
Rozpuszczony budyń wlać na gotujące się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia.
Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować,złożyć drożdżówkę i odstawić do zastygnięcia budyniu.
Z cukru pudru,wody i soku z cytryny utrzeć lukier i ozdobić nim, drożdżówkę .
przepysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuń