Babka cytrynowo-szpinakowa

 Marzec rozpoczynam na zielono 馃榾馃挌馃挌馃挌







3 jajka 

1/2 szklanki cukru trzcinowego

100 g 艣wie偶ego szpinaku

1,5 szklanki m膮ki pszennej 
1/2  szklanki oleju rzepakowego
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
sk贸rka i sok z 1 cytryny

lukier:
sok z po艂贸wki cytryny
ok. 1 szklank臋 cukru pudru
kilka kropel zielonego barwnika

Cytryn臋 porz膮dnie umy膰,sparzy膰,zetrze膰 sk贸rk臋 i wycisn膮膰 sok.
Li艣cie szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksowa膰 blenderem a偶 powstanie jednolity zielony kolor.
 Jajka wbi膰 do miski, doda膰 cukier i ubi膰 na puszyst膮 i g臋st膮 mas臋. Doda膰 zmiksowany szpinak, m膮k臋 przesian膮 z proszkiem i start膮 sk贸rk臋. Wymiesza膰 艂y偶k膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
 Piekarnik rozgrza膰 do 180 stopni.
 Ciasto prze艂o偶y膰 do nasmarowanej mas艂em i wysypanej bu艂k膮 tart膮 formy.
 Piec oko艂o 50 minut,wyj膮膰 na kratk臋 i wystudzi膰.
Z pudru cukru i soku z cytryny utrze膰 g臋sty lukier i ozdobi膰 nim upieczone ciasto.











Komentarze

Prze艣lij komentarz

Dzi臋kuj臋 za odwiedzenie mojego bloga.
Mi艂o mi b臋dzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty