Babka cytrynowo-szpinakowa

 Marzec rozpoczynam na zielono 😀💚💚💚







3 jajka 

1/2 szklanki cukru trzcinowego

100 g świeżego szpinaku

1,5 szklanki mąki pszennej 
1/2  szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny

lukier:
sok z połówki cytryny
ok. 1 szklankę cukru pudru
kilka kropel zielonego barwnika

Cytrynę porządnie umyć,sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor.
 Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
 Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
 Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić.
Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto.











Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty