Babka cytrynowo-szpinakowa
Marzec rozpoczynam na zielono 😀💚💚💚
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100 g świeżego szpinaku
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
lukier:
sok z połówki cytryny
ok. 1 szklankę cukru pudru
kilka kropel zielonego barwnika
Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić.
Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto.
Kolor naprawdę zaskakujący :) Chętnie spróbuję sama!
OdpowiedzUsuń