Babka cytrynowo-szpinakowa
Marzec rozpoczynam na zielono 馃榾馃挌馃挌馃挌
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100 g 艣wie偶ego szpinaku
1,5 szklanki m膮ki pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
sk贸rka i sok z 1 cytryny
lukier:
sok z po艂贸wki cytryny
ok. 1 szklank臋 cukru pudru
kilka kropel zielonego barwnika
Li艣cie szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksowa膰 blenderem a偶 powstanie jednolity zielony kolor.
Jajka wbi膰 do miski, doda膰 cukier i ubi膰 na puszyst膮 i g臋st膮 mas臋. Doda膰 zmiksowany szpinak, m膮k臋 przesian膮 z proszkiem i start膮 sk贸rk臋. Wymiesza膰 艂y偶k膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Piekarnik rozgrza膰 do 180 stopni.
Ciasto prze艂o偶y膰 do nasmarowanej mas艂em i wysypanej bu艂k膮 tart膮 formy.
Piec oko艂o 50 minut,wyj膮膰 na kratk臋 i wystudzi膰.
Z pudru cukru i soku z cytryny utrze膰 g臋sty lukier i ozdobi膰 nim upieczone ciasto.
Kolor naprawd臋 zaskakuj膮cy :) Ch臋tnie spr贸buj臋 sama!
OdpowiedzUsu艅