czwartek, 4 sierpnia 2016

Sałatka z ogórków i papryki

Doskonała na kanapki lub jako dodatek do obiadu




2 kg ogórków
2 czerwone papryki
Ogórki należy porządnie umyć  i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć.

zalewa:

3,5 szkl. wody

2 szkl. octu 10%

2,5 szkl. cukru

2 łyżeczki gorczycy

2 liście laurowe

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry

2 łyżki soli kamiennej

2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
2 cebule posiekane w piórka


Wodę,cukier,ocet i wszystkie przyprawy zagotować. Dodać czosnek i cebulę i pogotować jeszcze z 5 minut.Gorącą zalewą napełnić przygotowane słoiki sprawiedliwie dzieląc przyprawy by w każdym słoiku znalazło się po kilka ziarenek i troszkę cebuli.
Słoiki szczelnie zakręcić  nakrętkami ,włożyć do dużego garnka i pasteryzować  5 minut.

 Z tej porcji wychodzi 7 słoików o poj. 500 ml.





2 komentarze:

  1. Pani Elu ogórki pycha, przepis podałam dalej. Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.