Sałatka z ogórków i papryki
Doskonała na kanapki lub jako dodatek do obiadu
2 kg ogórków
Wodę,cukier,ocet
i wszystkie przyprawy zagotować. Dodać czosnek i cebulę i pogotować jeszcze z 5 minut.Gorącą zalewą napełnić
przygotowane słoiki sprawiedliwie dzieląc przyprawy by w każdym słoiku
znalazło się po kilka ziarenek i troszkę cebuli.
Słoiki szczelnie zakręcić nakrętkami ,włożyć do dużego garnka i pasteryzować 5 minut.
Z tej porcji wychodzi 7 słoików o poj. 500 ml.
2 kg ogórków
2 czerwone papryki
Ogórki należy porządnie umyć i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć.
zalewa:
3,5 szkl. wody
2 szkl. octu 10%
2,5 szkl. cukru
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżki soli kamiennej
2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
2 cebule posiekane w piórka
Słoiki szczelnie zakręcić nakrętkami ,włożyć do dużego garnka i pasteryzować 5 minut.
Z tej porcji wychodzi 7 słoików o poj. 500 ml.
Pani Elu ogórki pycha, przepis podałam dalej. Pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakują;)
Usuń