piątek, 14 października 2016

Przysmak z indyka

Kolejna domowa kiełbasa ze słoika tym razem z mięsa indyczego. Dla mnie jest to taki przysmak,kruchy i delikatny,doskonały na kanapki. Zrobiłam w małych słoiczkach,takich na jeden raz,na jedno śniadanie lub kolację dla mojej trzyosobowej rodziny.









800 g udźca z indyka (czystego mięsa bez skóry i kości)
800 g filetu z piersi indyka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szkl. wody

Mięso z udźca zmielić w maszynce,filet pokroić w średnią kostkę. Do miski przełożyć zmielone mięso i kostki filetu,dodać wszystkie przyprawy,żelatynę i wodę. Wymieszać wszystko dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Wyparzone słoiki napełnić masą mięsną,zakręcić i pasteryzować przez 1 godzinę. Słoiki pozostawić do wystygnięcia po czym ponownie pasteryzować przez 45 minut. Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy.

















2 komentarze:

  1. Witam, zrobiłam - mięsko pyszne tylko galareta nie chce stezec - co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy wstawić do lodówki i będzie ok;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.