sobota, 5 listopada 2016

Pasztet z grzybami

 W mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach.









porcja na 2 foremki 9/22 cm:

800 g łopatki wieprzowej bez kości
500 g wątróbek drobiowych
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
50 g suszonych grzybów leśnych
4 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz
1 liść laurowy
4-5 kulek ziela angielskiego
świeżo mielona gałka muszkatołowa
1 czerstwa bułka moczona w mleku
2 jajka




Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Grzyby trzeba wcześniej namoczyć,odsączyć i usmażyć na maśle.
Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki,zeszkloną cebulę,odciśniętą z mleka bułkę i czosnek.
Do zmielonej masy mięsnej wbić jajka,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry.


Moja rada

Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.