Sernik czekoladowy z pomarańczowo-dyniową galaretką
Listopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni.
Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników.
W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami,budyniem i kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz.
spód sernika:
200 g herbatników kakaowych
masa serowa:
500 g mielonego twarogu
100 g masła
2 jajka
3/4 szkl. mleka
1 budyń czekoladowy na 3/4 l
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
galaretka:
2 galaretki pomarańczowe
400 g puree z dyni
2 szkl. wody
Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników.
W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami,budyniem i kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.