Piernik przekładany budyniem dyniowym
Każde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość.
Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy a dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw piernikowych.
Do rondelka wlać olej,wodę ,1/2 szklanki cukru i kakao. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Jaja ubić z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą pianę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą do piernika,Wymieszać i wlać ostudzoną mieszankę wody z olejem i kakao. Delikatnie na małych obrotach zmiksować. Gotowe ciasto przelać na blaszkę o śred. 24/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180 *C. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na trzy cienkie placki.
2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać puree z dyni,masło i zagotować.
W szklance mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń.
Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta.
Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę.
Przepis dodaję do akcji:
Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy a dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw piernikowych.
ciasto:
5 jajek
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
15 g przyprawy do piernika Delekta
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1/2 szkl. wody
3 łyżki kakao
budyń:
3 szkl. mleka
300 g puree z dyni
2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta
100 g masła
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru
ponadto:
polewa czekoladowa
maczek o smaku mango Delekta
Jaja ubić z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą pianę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą do piernika,Wymieszać i wlać ostudzoną mieszankę wody z olejem i kakao. Delikatnie na małych obrotach zmiksować. Gotowe ciasto przelać na blaszkę o śred. 24/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180 *C. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na trzy cienkie placki.
2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać puree z dyni,masło i zagotować.
W szklance mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń.
Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta.
Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę.
Przepis dodaję do akcji:
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.