Miód z mniszka pospolitego (lekarskiego)
Właśnie nadchodzi ten czas kiedy łąki,trawniki,przydroża oraz parki zmieniają się w żółte polany. Polany pełne znanych wszystkim mleczy,przez wielu traktowanych jak uporczywe chwasty rozsiewające się wszędzie i trudne do wytępienia. Ale właśnie te chwasty posiadają cudowne właściwości lecznicze poczynając od korzenia poprzez liście aż do kwiatów. Wspomagają pracę wątroby i nerek,doskonale oczyszczają organizm.
Miód czy syrop różnie go nazywają jest głównie stosowany do łagodzenia kaszlu. Jednak też oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
Kwiaty (same łepki bez łodyżek) zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy są całkowicie rozłożone. Należy zebrać je z ogrodu czy łąki, z miejsca oddalonego od drogi i spalin.
Miód czy syrop różnie go nazywają jest głównie stosowany do łagodzenia kaszlu. Jednak też oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
Kwiaty (same łepki bez łodyżek) zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy są całkowicie rozłożone. Należy zebrać je z ogrodu czy łąki, z miejsca oddalonego od drogi i spalin.
proporcje na 14 słoiczków po 200 ml:
1000 szt kwiatów mniszka
2 litry wody
2 kg cukru
3 cytryny
Zebrane kwiaty rozkładamy na białych kartkach papieru lub materiale (u mnie stary obrus) aby
wszystkie żyjątka z nich uciekły,dodatkowo przed wrzuceniem do wody
warto je przejrzeć.
Wkładamy
kwiatki do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 3-4 godziny po czym
powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny
(najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiaty przecedzamy,
odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu dodajemy
sok z wyciśniętych cytryn,wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia,
na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając – do
momentu, w którym powstanie gęstawy syrop.
Gorący miód rozlewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy. Słoiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.