sobota, 3 czerwca 2017

Lemoniada arbuzowo - rabarbarowo - miętowa

Maj minął bezpowrotnie i mamy już czerwiec. Wielkimi krokami zbliżamy się do lata i coraz cieplejszych wręcz upalnych dni. Na ugaszenie pragnienia i ochłodę polecam domowej roboty lemoniady. Dziś bardzo różowa smaczna i orzeźwiająca z arbuza i rabarbaru z dodatkiem mięty.
W ogrodzie robi się coraz piękniej,rozkwitają kolejne krzewy i kwiaty a wśród nich moje ulubione piwonie. Nie mogłam się oprzeć ich urokowi i musiałam je uwiecznić.




 ok. 1 kg łodyg rabarbaru
2,5 litra wody
3/4 szkl. cukru
garść świeżej mięty
1/2 średniego arbuza
kostki lodu

 

Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić i przecedzić.
Z arbuza usunąć skórę i pestki,miąższ zmiksować i przecedzić przez sito. Połączyć z zimnym kompotem. 
Do dzbanka wrzucić kostki lodu,listki świeżej mięty i wlać lemoniadę. Nalewać do szklanek i pić dla ochłody.












3 komentarze:

  1. Świetny pomysł, po lekkiej modyfikacji byłby z tego też pyszny izotonik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam! Rzeczywiście smakuje wyśmienicie i równie wyśmienicie gasi pragnienie, wypróbowałam podczas ostatniego, upalnego weekendu. W tym przepisie zmieniłam tylko tyle, że zamiast zwykłej wody dałam mineralną Piwniczankę (http://piwniczanka.pl/) wtedy napój był bardziej orzeźwiający, bo gazowany. Warto troczę poeksperymentować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.