Babka tulipan

Bardzo efektowna  i smaczna babka nie tylko na święta.
Przepis przeniesiony z poprzedniego mojego bloga, opublikowany w  Przepisach czytelników w wydaniu specjalnym Najlepsze ciasta.


















250 g masła

5 jajek

4 łyżki oleju

1 szkl. cukru

2 szkl. mąki pszennej

1 łyżka cukru z wanilią 

2 łyżeczki proszku do pieczenia





ponadto:

1 kisiel cytrynowy

1 kisiel wiśniowy

1 łyżka kakao

1/2 szkl. suchego maku

                                           
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera dodając po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy,ucierać aż powstanie gładka masa. Pod koniec wlać olej i dokładnie zmiksować.
Mąkę  połączyć z proszkiem do pieczenia i przesianą dodawać do utartej masy,wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dokładnie połączyć z ciastem.

Ciasto podzielić na 4 części,do każdej osobno dodać i dokładnie wymieszać poniżej podane składniki:

1 część + kisiel wiśniowy
2 część + kakao
3 cześć + kisiel cytrynowy
4 część +mak

Ciasta kolejno wylewać do podłużnej foremki. Piec 50 minut w temp.170*C,po upieczeniu wystudzić i oprószyć babkę cukrem pudrem.








                                         


                                             publikacja




Komentarze

Popularne posty