Babka tulipan
Bardzo efektowna i smaczna babka nie tylko na święta.
Przepis przeniesiony z poprzedniego mojego bloga, opublikowany w Przepisach czytelników w wydaniu specjalnym Najlepsze ciasta.
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera dodając po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy,ucierać aż powstanie gładka masa. Pod koniec wlać olej i dokładnie zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesianą dodawać do utartej masy,wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dokładnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 4 części,do każdej osobno dodać i dokładnie wymieszać poniżej podane składniki:
1 część + kisiel wiśniowy
2 część + kakao
3 cześć + kisiel cytrynowy
4 część +mak
Ciasta kolejno wylewać do podłużnej foremki. Piec 50 minut w temp.170*C,po upieczeniu wystudzić i oprószyć babkę cukrem pudrem.
publikacja
Przepis przeniesiony z poprzedniego mojego bloga, opublikowany w Przepisach czytelników w wydaniu specjalnym Najlepsze ciasta.
250 g masła
5 jajek
4 łyżki oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka cukru z
wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1/2 szkl. suchego maku
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera dodając po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy,ucierać aż powstanie gładka masa. Pod koniec wlać olej i dokładnie zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesianą dodawać do utartej masy,wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dokładnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 4 części,do każdej osobno dodać i dokładnie wymieszać poniżej podane składniki:
1 część + kisiel wiśniowy
2 część + kakao
3 cześć + kisiel cytrynowy
4 część +mak
Ciasta kolejno wylewać do podłużnej foremki. Piec 50 minut w temp.170*C,po upieczeniu wystudzić i oprószyć babkę cukrem pudrem.
publikacja
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.