Świąteczna rolada schabowa

Kawał dobrego mięsa na święta musi być więc i tym razem coś przygotowałam. 
Rolada ze schabu nadziana farszem z mięsa mielonego,przełożona plastrami sera,papryką i natką pietruszki. Pomysł na roladę podpatrzyłam tu

Polecam również inne moje rolady na świąteczny stół - roladę z polędwicy  i roladę z indyka









 1,3 kg schabu
400 g mięsa mielonego z łopatki
1/2 czerwonej papryki
6 plasterków żółtego sera
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
majeranek
słodka papryka

 Schab przekrawać w poprzek,nie rozcinać do końca ,po rozłożeniu ma powstać duży płat mięsa. Mięso rozbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami. 
Mielone przyprawić,wymieszać z  przeciśniętym czosnkiem.
 Pietruszkę drobno posiekać,rozłożyć na rozbitym płacie schabu. Na pietruszce ułożyć plasterki sera ,na serze paski papryki. Delikatnie rozsmarować mielone i zwinąć roladę. Obwiązać sznurkiem,natrzeć jeszcze przyprawami i owinąć szczelnie folią aluminiową. 
Włożyć roladę do piekarnika nagrzanego do 200*C piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do  120*C i piec przez 70 minut. Roladę zostawić w foli do całkowitego wystygnięcia. Kiedy wystygnie usunąć sznurek i pokroić w plastry.

 








Komentarze

Popularne posty