Filet z morszczuka z ananasem i papryką

Dziś przedstawiam Wam rybę a konkretnie smażony filet z morszczuka w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem ananasów i papryki konserwowej. Oczywiście ryby można użyć dowolnej,wybór  zależy od Was.









500 g mrożonego filetu z morszczuka
1 puszka ananasów
1 słoik (300ml) kolorowej papryki konserwowej
2 cebule
sól
świeżo mielony pieprz 

panierka:
150 mąki pszennej
150 g bułki tartej
2-3 jajka 

zalewa:
 zalewa od ananasów (ok.3/4 szkl.)
 zalewa od papryki (ok.1,5 szkl.)
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego


Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć w głębokim półmisku.
  Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju po czym ułożyć na usmażonych filetach.

Ananasy  pokroić na kawałki,paprykę w paseczki. Ułożyć w półmisku na warstwie cebuli.

Zalewę od papryki i ananasów wlać do garnka,dodać ketchup i koncentrat,zagotować. Gorącą zalewą zalać przygotowany półmisek tak aby pokryła całą jego zawartość . Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia,po czym wstawić półmisek do lodówki. 
Ryba smakuje najlepiej dopiero następnego dnia kiedy wszystkie smaki się przegryzą.









Komentarze

Popularne posty