sobota, 20 maja 2017

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Jest maj,w końcu nadeszło upragnione ciepło na które również czekały bzy by rozkwitnąć w pełnej okazałości. Uwielbiam maj za te kwitnące i niesamowicie pachnące bzy,konwalie,azalie oraz piwonie. Dla mnie niech te chwile trwają wiecznie.
Jak maj to i rabarbar,który dumnie sterczy na grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec.
Sernik już był,kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem.








ciasto:
 500 g mąki pszennej wrocławskiej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią

ponadto:
5- 6 łodyg rabarbaru
750 ml mleka
2 budynie cytrynowe na 1/2 l
3 łyżki cukru
 

Wlać do garnka 500 ml mleka i zagotować. W 250 ml rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia.
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt.
Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta a następnie posypać pokrojonym na kawałki rabarbarem.
Zwinąć tworząc roladę,którą należy pokroić na 1/5 cm plastry. Pocięte zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.

Z tej porcji wyszło 17 drożdżówek o śred. 12 cm.










3 komentarze:

  1. witam a ile jest masla do niema w przepisie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 g,dziękuję za spostrzegawczość,już poprawiłam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.