piątek, 23 czerwca 2017

Serowe knedle z truskawkami

Taki owocowy obiad z pewnością zasmakuje każdemu. Szybko,tanio i smacznie. Pierogi już były,teraz kolej na knedle. 

Czerwiec jest dla mnie takim truskawkowym miesiącem,moją kuchnię opanowały truskawki. 









500 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
18 szt średnich truskawek

do polania:
200 ml jogurtu naturalnego
200 g truskawek
1 łyżka cukru


 
Twaróg trzeba zmielić i połączyć  z jajkami, cukrem,solą
 i mąką.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
 Z  ciasta odrywać niewielkie kawałki,rozpłaszczyć je, do środka włożyć owoc, zalepić i uformować kuleczkę.
 Kulki serowe wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Odcedzić,ułożyć na talerzu i podawać z ulubionymi
dodatkami.
Ja podałam polane sosem z jogurtu i truskawek. 









2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na knedle. W sezonie z truskawkami to obowiązek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one bogato wygladają! Pycha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.