niedziela, 16 października 2016

Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym

Piernik to jedno z ciast,które obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Chociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasumnie naszła ochota  właśnie na piernik.
Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym. 
Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment. W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole,ale w jakiej   wersji tego jeszcze nie wiem.




 ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
125 g margaryny
3/4 szkl. cukru
2 jajka + 2 białka
3 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
 1 szkl. mleka
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

krem budyniowy:
300 ml mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki cukru
2 żółtka
 150 g masła

ponadto:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa


Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić piernik i przekroić  na trzy cienkie placki.

 Z podanej ilości mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki,cukier i cukier waniliowy,dodać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem dodając w trakcie ucierania ekstrakt waniliowy.

   
 Na jeden placek nałożyć dżem i rozsmarować po całości,przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować warstwę kremu i przykryć trzecim plackiem. Polewę czekoladową roztopić i udekorować górę piernika. Gotowy piernik wstawić do lodówki na kilka godzin po czym wyjąć i pokroić w kostkę.








6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.