Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym
Piernik to jedno z ciast,które obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Chociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasu, mnie naszła ochota właśnie na piernik.
Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym.
Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment. W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole,ale w jakiej wersji tego jeszcze nie wiem.
Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić piernik i przekroić na trzy cienkie placki.
Z podanej ilości mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki,cukier i cukier waniliowy,dodać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem dodając w trakcie ucierania ekstrakt waniliowy.
Na jeden placek nałożyć dżem i rozsmarować po całości,przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować warstwę kremu i przykryć trzecim plackiem. Polewę czekoladową roztopić i udekorować górę piernika. Gotowy piernik wstawić do lodówki na kilka godzin po czym wyjąć i pokroić w kostkę.
Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym.
Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment. W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole,ale w jakiej wersji tego jeszcze nie wiem.
ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
125 g margaryny
3/4 szkl. cukru
2 jajka + 2 białka
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 szkl. mleka
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
krem budyniowy:
300 ml mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki cukru
2 żółtka
150 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
ponadto:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
polewa czekoladowa
Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić piernik i przekroić na trzy cienkie placki.
Z podanej ilości mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki,cukier i cukier waniliowy,dodać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem dodając w trakcie ucierania ekstrakt waniliowy.
Na jeden placek nałożyć dżem i rozsmarować po całości,przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować warstwę kremu i przykryć trzecim plackiem. Polewę czekoladową roztopić i udekorować górę piernika. Gotowy piernik wstawić do lodówki na kilka godzin po czym wyjąć i pokroić w kostkę.
pysznie wygląda, od razu sięgnęłabym po 2 kawałki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń